Kom lettere op og ned

Til dagligt er de fleste glade for at bruge trapperne - heldigvis. Men når man har favnen fuld af indkøbsposer eller nye møbler skal på plads, vil en elevator være en stor gevinst for alle.

Skal noget smides på loftet, skal tøjet vaskes i kælderen eller nyder man at tage maden med ud i gården, kan en elevator kan spare mange ture op og ned af trapperne.

En elevator gør det meget nemmere at komme op og ned for opgangens yngste og ældste, for klapvogne og rollatorer gør sig dårligt på trapperne. Det samme gør sig i øvrigt også gældende for cykler, kufferter, ski, babylifte, sportsudstyr, pantflasker og meget andet.

Gør din bolig mere værd

Realkreditrådet har undersøgt, hvad det betyder for en boligs værdi, at der er adgang til en elevator. For en femtesals-lejlighed vil merprisen være 171.000 kr. Men også for boligejere længere nede af trappen, er der penge at hente, hvis lejligheden skal sælges - faktisk næsten lige så meget. Beboerne på tredje sal kan forvente en værdistigning på 169.000 kr., mens man helt nede på første sal får 164.000 kr. mere for sin bolig.

> Læs hele rapporten.

Bor man i andelsbolig, vil andelskronen stige for alle lejlighederne - også dem i stuen.

Hos ejendomsmæglerne kommer tallene ikke som en overraskelse. Her oplever man, at boligkøberne er blevet mere forvænte, når de går på udkig efter et nyt hjem.

”Det er især blandt de plus 50-årige, at adgangen til en elevator er et must. Efterspørgslen efter lejligheder med elevator er langt større, end hvad vi kan opfylde. Derfor er det heller ikke så underligt, at en elevator presser prisen op”, har Kenn Gundesen fra DanBolig City i København tidligere sagt til Politiken.

oget

Bliv boende så længe du vil

Kun syv procent af de danske etageejendomme har adgang til elevator. Det vil sige at langt de fleste opgange i byen er utilgængelige for gangbesværede og handicappede.

Mange, især ældre, bliver i dag nødt til at flytte fra deres bolig, fordi turen til tredje sal bliver umuliggjort af nedsat bevægelsesevne. Med en elevator har alle mulighed for at blive boende i egen bolig.

En elevator koster omtrent det samme som en plejehjemsplads. Men samfundsøkonomisk er pengene givet meget bedre ud, lyder analysen fra Grundejernes Investeringsfond, der skaber ny viden om renovering og vedligehold af ældre boliger.

- Den tilgængelighed en elevator giver, kan rumme samfundsgevinster i form af besparelse på beskyttede boliger eller plejepladser, fordi den ældre kan forblive selvhjulpen i eget hjem i længere tid, siger Lars Axelsen, direktør i Grundejernes Investeringsfond til byggeplads.dk

_C4A1529