< Tilbage til nyhedsoversigt

Drømmen om at få indbygget elevator i ejendommen behøver ikke koste en krone. Hvis foreningen sælger loftet, kan det finansiere en elevator og dermed sikre både tilgængelighed og en markant værdistigning af de enkelte lejligheder.

Flere og flere boligforeninger ønsker at indbygge en elevator, men ofte er finansieringen af projektet en stor udfordring. Som noget nyt kan ejendommens uberørte loft give et uventet løft til ejendommen. De øverste kvadratmeter er nemlig mange penge værd, for her kan etableres attraktive lejligheder.

Manglende plads i den voksende by
I København er der snart ikke mere plads at bygge på. De attraktive byggegrunde langs havnen, hvor det ene supermoderne boligprojekt efter det andet er poppet op i løbet af de sidste årtier, er alle købt, bebygget og solgt. Men med 1000 nye tilflyttere til byen om måneden er efterspørgslen efter boliger større end aldrig før.

I Danmark er der 7 millioner kvadratmeter uudnyttet loftsareal og alene i København vurderer DTU Byg, at der er potentiale til at etablere boliger til 22.000 beboere på byens lofter. Derfor er mange ejendomsinvestorer igen begyndt at kigge opad, når de næste ejendomsprojekter skal sættes i søen.

De ældre vil til byen
Samtidig er boligkøberne blevet ældre. En ny undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden HOME viser, at hver 10. der vælger at flytte fra parcelhus til lejlighed er over 64 år. Det er dobbelt så mange som for fem år siden – og de ældre lejlighedskøbere kommer både med penge og krav. De vil have elevator, og det kan ses på prisen. En lejlighed med elevator sælges i gennemsnit til langt højere kvadratmeterpris, end lejligheder, hvor trappen er den eneste vej op.

Ifølge HOME’s prisindeks sælges en lejlighed på 150 kvm. gennemsnitligt for næsten 400.000 kr. mere, hvis den har adgang til elevator, hvilket langt overstiger etableringsomkostningen per lejlighed.

En elevator kan enten indbygges i midten af den nuværende hovedtrappe, erstatte køkkentrappen eller placeres i et tårn uden på bygningen.

Tre fluer med ét smæk
Hvis en boligforening vælger at sælge loftet og etablere elevator, giver det gevinst for hele opgangen. Alle beboere kan komme lettere op og ned, og samtidig undgå at blive tvunget til at flytte, den dag benene ikke længere kan klare de mange trapper. Derudover vil de enkelte boligejere gøre deres lejligheder mere værd uden at skulle have tegnebogen op ad lommen.

< Tilbage til nyhedsoversigt