< Tilbage til nyhedsoversigt

For langt de fleste mennesker er en elevator bare en elevator. Du forholder dig sikkert til, om elevatoren er i glas, så du kan se ud, mens du kører op og ned. Læs mere og bliv lidt klogere på, hvad en type 2 elevator er, og hvilke regler der gør sig gældende for elevatorer. og du tænker nok også over, om den virker stor eller lille – især hvis der er mange mennesker med elevatoren, eller hvis du skal have cykel eller barnevogn med op eller ned. Men ellers er elevatoren for langt de fleste mennesker en ting, der mest bare skal virke, være ledig og hurtigt kunne køre op og ned.

Hvad er forskellen på en type 2 elevator og en type 1?
Ifølge direktivet for elevatorer kan elevatorer opdeles i flere forskellige typer. En type 1 elevator har som oftest en lille kabinestørrelse og en bæreevne på omkring 250 til 400 kilo. Det er en mindre elevator sammenlignet med en type 2 elevator.

En type 2 elevator har ofte en størrelse på 1,4 x 1,1 meter og en bæreevne på omkring 630 kilo – hvilket svarer til cirka 8 personer. Ved behov for en elevator med særlig stor plads eller løfteevne kan man vælge en type 3 elevator med en bæreevne på 1.000 kilo.

Regler for elevatorer
Nybyggede bygninger på tre etager eller mere i højden skal ifølge bygningsreglementets krav om tilgængelighed have mindst én elevator, så alle etager er tilgængelige for beboerne. Desuden siger reglementet, at mindst én af elevatorerne skal udføres og have størrelse som en type 2 elevator. Hvis der er flere opgange i bygningen, så gælder bestemmelserne for hver opgang. Ejer du et hus til din egen familie på 3 etager eller mere, så kan du dog selv bestemme, om du ønsker elevator i boligen.

Bygge- og Boligstyrelsen fastsætter kravene til elevatorer, således at tilgængeligheden og sikkerheden er i orden. Arbejdstilsynet har desuden udført en bekendtgørelse for indretning af elevatorer. Kravene til elevatorer dækker blandt andet over standarder for sikkerheden, elevatorens størrelse og for knapperne til betjening af elevatoren. Desuden er der regler for blandt andet belægningen foran elevatoren, så blinde og svagsynede kan finde indgangen.

Vil du vide mere om reglerne for elevatorer?
Hos Alevator.dk har vi naturligvis styr på alle de gældende krav og bestemmelser for elevatorer. Du er meget velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du har spørgsmål omkring reglerne for elevatorer – eller hvis du har brug for vores hjælp i forbindelse med at få tilladelse til at etablere en type 2 elevator.

< Tilbage til nyhedsoversigt